Запитання. Чи потрібно розробляти програми стажування для працівників готельно-ресторанного бізнесу — бармена, офіціанта, покоївки, кухонного працівника, — якщо їхня робота не належить до категорії робіт з підвищеною небезпекою?
Відповідь. Так, для професій бармен, офіціант, покоївка, кухонний працівник доцільно розробити програми стажування (навчання на робочому місці).
Хоча робота працівників готельно-ресторанного бізнесу не належить до категорії робіт із підвищеною небезпекою, проте вона пов’язана із факторами, які становлять потенційну небезпеку:
- електрообладнання — кавомашини, міксери, тостери, плити;
- гарячі поверхні, пари, окріп;
- колючо-ріжучі предмети — ножі, скло;
- слизькі поверхні, що становлять ризик падіння;
- контакт із мийними, дезінфекційними хімічними засобами.
Ці фактори — потенційні джерела травмування, тому навчання безпечним методам праці та короткочасне стажування (2—5 днів) — обґрунтовано й рекомендовано.
Отже, стажування для барменів, офіціантів, ...