Чи розробляти програми стажування для працівників готельно-ресторанного бізнесу

Організація роботи з охорони праці
вчора
|
1 хвилину Читати
user icon
Оксана Перегуда
експерт з охорони здоров’я та безпеки праці Цифрового видавництва Експертус, Київ

Запитання. Чи потрібно розробляти програми стажування для працівників готельно-ресторанного бізнесу — бармена, офіціанта, покоївки, кухонного працівника, — якщо їхня робота не належить до категорії робіт з підвищеною небезпекою?

Відповідь. Так, для професій бармен, офіціант, покоївка, кухонний працівник доцільно розробити програми стажування (навчання на робочому місці).

Хоча робота працівників готельно-ресторанного бізнесу не належить до категорії робіт із підвищеною небезпекою, проте вона пов’язана із факторами, які становлять потенційну небезпеку:

  • електрообладнання — кавомашини, міксери, тостери, плити;
  • гарячі поверхні, пари, окріп;
  • колючо-ріжучі предмети — ножі, скло;
  • слизькі поверхні, що становлять ризик падіння;
  • контакт із мийними, дезінфекційними хімічними засобами.

Ці фактори — потенційні джерела травмування, тому навчання безпечним методам праці та короткочасне стажування (2—5 днів) — обґрунтовано й рекомендовано.

Резюмуємо

Отже, стажування для барменів, офіціантів, ...