Ваш ліміт для скачування в режимі демодоступу вичерпано. Передплатіть доступ, щоб продовжити

Модульні котельні: вимоги безпеки та особливості експлуатації

Особливості й переваги модульних котелень. Дозвільні документи. Вимоги до монтажу та експлуатації МК, до роботодавця і персоналу

Олександр Довмантович
інженер з охорони праці, Цифрове видавництво Експертус, Київ

В умовах пошкодження енергетичної системи в Україні внаслідок ворожих обстрілів підприємства почали широко застосовувати модульні котельні установки.

Модульні котельні призначені для того, щоб забезпечити:

  • опаленням і гарячим водопостачанням суспільні й соціально значимі об’єкти, житлові будівлі;
  • теплопостачання виробничих процесів — сільськогосподарських, харчових підприємств, нафтосховищ, очисних і перегінних баз тощо.

Розглянемо, яких вимог безпеки дотримувати, якщо ваше підприємство використовує модульну котельню, щоб забезпечити опалення приміщень і гаряче водопостачання.

Які особливості та переваги

Модульна котельня (далі — МК) — це набір основних технологічних модулів установки, консолідованих один із одним. До його складу входять:

  • опалювальне обладнання — котли, теплогенератори, паливні бункери;
  • насоси, запірна, запобіжна арматура;
  • обладнання для водопідготовки;
  • системи водопідготовки, димовидалення;
  • пожежна сигналізація тощо.

МК можуть споряджатися електрогенераторами, щоб живити обладнання та освітлення і працювати за принципом когенерації.

Якщо модульні котельні установки мають значні розміри, їх виконують із декількох компактних модулів, що дозволяє перевозити їх транспортними засобами. Такі МК називаються блочно-модульні котельні установки.

Теплова потужність модульної установки зазвичай варіюється у межах від 0,1 до 10,0 МВт.

Основні переваги МК:

  • не потребує окремої будівлі, МК можна розмістити на майданчику або в приміщенні практично будь-якої конфігурації;
  • легке транспортування, монтаж і швидке підключення до зовнішніх комунікацій;
  • функціонування в автоматичному режимі, без постійної присутності персоналу;
  • менша собівартість теплової енергії.

У модульній котельні можна використовувати будь-які доступні види палива:

  • рідке — дизельне паливо, мазут, сира нафта, змивання нафтопродуктів, відпрацьовані масла;
  • тверде — тріска, вугілля, дрова, пелети;
  • газоподібне — природний газ, зріджений вуглеводневий газ (ЗВГ), попутний нафтовий газ.

Комбіновані МК укомплектовані опалювальними агрегатами, що працюють на різних видах палива. 

Які документи оформити

Для того щоб розробити проєкт монтажу та підключення котельні, зверніться до спеціалізованої проєктної організації.

Якщо плануєте встановити МК, отримайте в Міндовкілля або обласних держадміністраціях дозвіл на викиди забруднюючих речовин згідно з Порядком проведення робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку суб’єктів господарювання, які отримали такі дозволи, затвердженого постановою КМУ від 13.03.2002 № 302.

Подайте декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки (п. 1 Порядку подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2013 № 440).

Стане в пригоді:

Декларацію можна не подавати, якщо котельня прийнята в експлуатацію в установленому законодавством порядку.

Коли закуповуватимете МК, отримайте у постачальника разом з обладнанням:


На період дії воєнного стану машини, механізми, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у пунктах 2—9 групи А Переліку, експлуатуйте (застосовуйте) на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці. Підстава — постанова КМУ від 24.03.2022 № 357, яка діє до дня припинення або скасування воєнного стану і протягом місяця після цього.

Якщо власник (балансоутримувач) газових мереж планує експлуатувати котельню, що працює на газоподібному паливі, він повинен перед пуском газу на газифікований об’єкт скласти паспорт на газове господарство — цех, ділянку, котельню, установку, що використовує газ. У паспорті — зазначити всі зміни до системи газового господарства, додати відповідні схеми.

Пуск газу в системи газопостачання виконує газорозподільне підприємство до межі балансової належності спільно з газовою службою підприємства або суб’єкт господарювання, який має таке право. Це відбувається за замовленням власника (балансоутримувача та/або орендаря/наймача) на підставі договору на технічне обслуговування прийнятого в експлуатацію об’єкта та відповідних договорів із газотранспортними, газорозподільними й газопостачальними підприємствами

Як експлуатувати

Монтаж і пуск

Перед тим як запустити обладнання МК у роботу, її потрібно надійно встановити й зафіксувати. А також установити якісне та надійне заземлення й занулення, ізолювати струмопровідні частини МК, щоб запобігти електротравмам.

До теми >> План робіт із профілактики електротравматизму на підприємстві на наступний рік

На обладнанні повинен бути інвентарний номер. Технічні характеристики МК повинні відповідати паспортам заводу-виробника, вимогам стандартів безпеки (ГОСТи, ДСТУ) і положенням НПАОП.

Акцент

Якщо підприємство придбало обладнання МК за кордоном — проведіть експертизу його відповідності. Таку вимогу містить частина 19 статті 21 Закону про охорону праці:

«Технологічні процеси, машини, механізми, устатковання, транспортні засоби, хімічні речовини і їх сполуки та інша небезпечна продукція, придбані за кордоном, допускаються в експлуатацію (до застосування) лише за умови проведення експертизи на відповідність їх нормативно-правовим актам з охорони праці, що чинні на території України».

Після того, як завершили монтаж котельного обладнання:

випробуйте його гідростатичним або манометричним методом і складіть акт гідростатичного або манометричного випробування (дод. 3 до ДСТУ-Н Б В.2.5-73:2013 «Настанова з монтажу внутрішніх санітарно-технічних систем»; СНиП 3.05.01-85, MOD);

Акт гідростатичного або манометричного випробування на герметичність

 промийте системи та складіть акт про промивання (продування) трубопроводів;

Акт промивання/продування трубопроводів

випробуйте системи внутрішньої каналізації та водостоків, складіть акт випробування (дод. 4 до ДСТУ-Н Б В.2.5-73:2013);

 проведіть індивідуальні випробування змонтованого обладнання і складіть акт індивідуального випробування устатковання (дод. 1 ДСТУ-Н Б В.2.5-73:2013).

Акт індивідуального випробування обладнання

Підстава — пункт 4.1 ДСТУ-Н Б В.2.5-73:2013.

Перед пуском барабанний котел МК заповніть деаерованою водою. Її якість має відповідати вказівкам інструкції з експлуатації залежно від схеми оброблення живильної води. Заповнюйте невистиглий барабанний котел для того щоб провести пуск, за умов:

  • температура металу верхівки спорожненого барабана — не вище ніж 160 ºС;
  • різниця температур між верхньою і нижньою твірними — до 60 ºС.

Якщо температура у будь-якій точці барабана перевищує 140 ºС, то заповнювати його водою для гідравлічного випробування заборонено (п. 6.1.8—6.1.9 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених наказом Міненерговугілля від 14.02.2007 № 71; далі — Правила № 71).


Проведіть випробування обладнання на холостому ходу й під навантаженням протягом чотирьох годин безперервної роботи. Перевірте:

  • балансування коліс і роторів у зборі насосів й димососів;
  • якість сальникової набивки;
  • справність пускових пристроїв;
  • ступінь нагрівання електродвигуна;
  • дотримання вимог до складання і монтажу обладнання, зазначених у технічній документації підприємств-виробників (п. 4.2 ДСТУ-Н Б В.2.5-73:2013).

Під час випробувань відімкніть трубопроводи систем опалення та гарячого водопостачання.

Котли визнають такими, що витримали гідростатичне випробування, якщо протягом їх перебування під пробним тиском тиск не падав; не розривалася, не протікала та не пітніла поверхня (п. 4.11 ДСТУ-Н Б В.2.5-73:2013).

Дозвіл на початок роботи модульної котельні, що не підлягає реєстрації в органах Держпраці, видає уповноважена посадова особа, яка відповідає за її справний стан. Вона враховує документацію заводу-виробника після технічного огляду, оформлює відповідні акти та робить запис у паспорті обладнання (п. 5.8.14 Правил № 71).

Роботодавець, який має намір експлуатувати МК, повинен забезпечити утримання обладнання у справному стані та його безпечну експлуатацію. Для цього він організовує належне технічне обслуговування, технічний огляд, експертне обстеження у випадках, передбачених законодавством, і ремонт — власними силами або укладає договір з іншим суб’єктом господарювання, який виконуватиме зазначені роботи.

Пуск у роботу МК здійснюйте за наказом роботодавця на підставі результатів проведених пусконалагоджувальних робіт і позитивного висновку первинного технічного огляду МК.

Дотримуйтеся інструкцій з експлуатації. Регулярно перевіряйте технічний стан МК. Результати огляду й перевірки записуйте у змінному журналі.

Періодично, не рідше ніж раз на рік, оглядайте МК на предмет видимих пошкоджень. Фахівці спеціальних служб підприємства (механік, енергетик) фіксують у контрольних журналах відомості про черговий технічний огляд, випробовування та опосвідчення МК.

Акцент

Звертайте увагу на сторонні шуми, запахи, дим. Якщо під час експлуатації МК виявили будь-які проблеми, негайно припиніть експлуатацію, виконайте діагностику та ремонт і зверніться до авторизованого сервісного центру. Будь-які ремонтні роботи повинні виконувати лише кваліфіковані фахівці.

Нормативні вимоги

Вимоги щодо організації безпечної експлуатації МК — такі ж самі, що й до звичайної стаціонарної котельної установки, розташованої в окремому приміщенні (котельній), окрім вимог щодо монтажу.

Експлуатуйте котельне обладнання МК на підставі:

Вимоги щодо організації безпечної експлуатації теплосилового, механічного, паливного й водопідготовчого обладнання, теплових мереж, теплових пунктів, тепловикористовувальних установок та опалювальних котелень встановлюють Правила № 892. Вони поширюються на суб’єктів господарювання, які здійснюють монтаж, налагодження, ремонт, реконструкцію та експлуатацію теплосилового, механічного, паливного і водопідготовчого обладнання, неелектричних пристроїв теплової автоматики і теплотехнічних вимірювань паливно-транспортних, котлотурбінних і хімічних цехів електростанцій, теплових мереж, теплових пунктів, тепловикористовувальних установок та опалювальних котелень.

Вимоги до улаштування МК, що працюють на твердому паливі, визначає ДСТУ EN 303-5:2023 «Котли опалювальні. Частина 5. Котли опалювальні для твердого палива з ручним та автоматичним завантаженням та номінальною тепловою потужністю до 500 кВт. Термінологія, вимоги, випробування та маркування».

Які вимоги до роботодавця і персоналу

Роботодавець зобов’язаний:

призначити:
    — відповідального працівника за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання;
    — обслуговувальний персонал, який має відповідну кваліфікацію щодо обслуговування котлів, приладів безпеки, контрольно-вимірювальних приладів (КВП), хімводопідготовки, живильних пристроїв та іншого допоміжного устатковання.

Кількість обслуговувального персоналу визначає інструкція з експлуатації підприємства-виробника або проєктна документація.

забезпечити періодичне навчання працівників із питань охорони праці та перевірку знань вимог відповідних нормативно-правових актів з охорони праці;

розробити й затвердити виробничу інструкцію для персоналу на підставі інструкції з експлуатації виробника або постачальника. Визначити в ній обов’язки персоналу, доручити йому ретельно спостерігати за устаткованням, оглядати, перевіряти справність арматури, КВП, запобіжних клапанів тощо;

забезпечити працівників виробничими інструкціями та інструкціями з охорони праці.

Загальні вимоги щодо допуску працівників до експлуатації обладнання підвищеної небезпеки визначають пункти 7 та 21 розділу ІІ Вимог безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками, затверджених наказом Мінсоцполітики від 28.12.2017 № 2072 (НПАОП 0.00-7.14-17).

Не допускайте до обслуговування котельного обладнання осіб, які не пройшли медоглядів і спеціального навчання, зокрема з пожежної та техногенної безпеки (п. 10.5, 10.20 Правил № 71).

Якщо власний підготовлений персонал відсутній, до технічного обслуговування котельного обладнання залучіть на договірних умовах працівників сторонніх організацій.

МАТЕРІАЛИ ДО ТЕМИ