Нові вимоги до харчової упаковки: з 19 листопада набере чинності закон

Листопад 2025
14 листопада 2025 року
|
1 хвилину Читати

Нові критерії врегульовують перехід на безпечну харчову упаковку, яка відповідає європейським стандартам, і відкриває українським виробникам шлях на ринки ЄС

user icon
Редакція системи «Експертус Охорона праці»
Цифрове видавництво Експертус

19 листопада 2025 року набуває чинності Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» від 03.11.2022 № 2718-IX (далі — Закон). Він упроваджує сучасні європейські стандарти до усіх видів матеріалів, які контактують із харчовими продуктами, — від тари, упаковки, посуду, кришок до обладнання, що використовується у харчовій промисловості.

Документ установлює критерії безпечності харчової упаковки та виробів. Матеріали, що контактують із продуктами, не повинні виділяти в них небезпечні речовини, запахи чи домішки.

Закон зобов’язує виробників та імпортерів:

  • упровадити належну виробничу практику (GMP);
  • підтверджувати безпечність матеріалів деклараціями відповідності;
  • контролювати можливу міграцію хімічних речовин у харчові продукти;
  • проводити оцінку потенційних ризиків;
  • забезпечувати правильне маркування упаковки.

Матеріали та предмети, вироблені до дати, коли Закон набрав чинності, дозволено реалізовувати до завершення їхнього строку придатності. Це дає біз...

add to bookmark this document
print document
download document
Open Chapter
Download materials
Page search