19 листопада 2025 року набуває чинності Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» від 03.11.2022 № 2718-IX (далі — Закон). Він упроваджує сучасні європейські стандарти до усіх видів матеріалів, які контактують із харчовими продуктами, — від тари, упаковки, посуду, кришок до обладнання, що використовується у харчовій промисловості.
Документ установлює критерії безпечності харчової упаковки та виробів. Матеріали, що контактують із продуктами, не повинні виділяти в них небезпечні речовини, запахи чи домішки.
Закон зобов’язує виробників та імпортерів:
- упровадити належну виробничу практику (GMP);
- підтверджувати безпечність матеріалів деклараціями відповідності;
- контролювати можливу міграцію хімічних речовин у харчові продукти;
- проводити оцінку потенційних ризиків;
- забезпечувати правильне маркування упаковки.
Матеріали та предмети, вироблені до дати, коли Закон набрав чинності, дозволено реалізовувати до завершення їхнього строку придатності. Це дає біз...