Як уникнути небезпеки від загоряння сажі в димоході

Пожежна безпека
21 лютого 2025 року
|
1 хвилину Читати

Причини утворення продуктів згоряння. Основні небезпеки та вплив на здоров'я. Заходи безпеки

user icon
Експертус Охорона праці
Цифрове видавництво Експертус

Унаслідок експлуатації твердопаливних печей, камінів, котлів утворюються продукти згоряння — сажа й кіптява, що осідають на внутрішніх стінках димоходу та утворюють щільний шар. У результаті зменшується пропускна здатність димоходу, і знижується тяга димаря.

Спричинити налипання сажі на стінках димового каналу може також недостатня термоізоляція труби або помилки в її конструкції, руйнування каналу димоходу.

Сажа — це речовина чорного кольору, яка є продуктом неповного згоряння палива. Вона містить близько 90% високодисперсного вуглецю та домішок золи, газів і смол.

Врахуйте небезпечні чинники

Основні небезпеки:

1. Небезпека отруєння чадним газом. Шкідливі речовини не можуть швидко видалятися з топки, і частина диму просочуватиметься в приміщення. 

Вдихання частинок сажі, крім того, може подразнювати ніс, горло, легені та викликати кашель. Якщо людина зазнає такого впливу протягом багатьох років, частинки сажі можуть осідати глибоко в легенях і спричиняти їх захворювання.

Добірка
...
add to bookmark this document
print document
download document
Open Chapter
Open All Versions
Download materials
Page search