Домедична допомога у разі харчового отруєння

Здоров’я працівників
14 червня 2023 року
|
1 хвилину Читати

Консультація підкаже, яких застережних заходів уживати, щоб убезпечити працівників від харчового отруєння, а також роз'яснить, які симптоми отруєння та як допомогти потерпілому

user icon
Михайло Чемерис
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки, Київ

Харчове отруєння виникає, коли до організму людини разом з їжею потрапляють шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. Найчастіше причиною хвороби є неякісні, прострочені продукти харчування або такі, що зберігають чи готують з порушенням санітарно-гігієнічних норм.

Особливо часто випадки харчового отруєння трапляються у весняно-літній період. За спекотної погоди відбувається пригнічення виділення травних соків, порушується нормальне співвідношення бактерій: знижується кількість нормальної флори, збільшується — умовно-патогенної. Це сприяє розвитку запального процесу в кишківнику.

Які симптоми

Найчастіше харчові отруєння виникають раптово, наприклад після вживання немитих фруктів, неякісних продуктів або напоїв. У більшості випадків захворювання має гострий характер перебігу — короткий інкубаційний період і бурхливе протікання.

На першій стадії отруєння виникають нудота, почуття тяжкості в шлунково-кишковому тракті або «розпирання» шлунку, відрижка, позиви на блювоту, незначне під...

add to bookmark this document
print document
download document
Open Chapter
Open All Versions
Download materials
Page search