Чим загрожує інтоксикація свинцем і його неорганічними сполуками

Здоров’я працівників
25 липня 2025 року
|
1 хвилину Читати

Сфера застосування свинця і його неорганічних сполук. Небезпека, що загрожує працівникам, симптоми інтоксикації. Заходи профілактики. Експертиза працездатності

user icon
Володимир Ткачишин
професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 2 Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, академік Національної академії наук вищої освіти України, доктор медичних наук, професор, Київ

Свинець і його неорганічні сполуки належать до групи отрут, які вражають багато органів та систем. Насамперед уражається система крові та нервова система. У працівників, на яких тривалий час впливають ці отрути, може виникнути хронічна інтоксикація. З’ясуємо, як вона проявляється та що робити, щоб їй запобігти.

Виробництва, де застосовують свинець

Свинець — важкий, м’який, ковкий, сірий метал. Випаровується за температури 400—500 °С. Пари свинцю швидко конденсуються, окислюються і перетворюються в аерозоль. Концентрація аерозолю свинцю в робочих приміщеннях збільшується з підвищенням температури нагрівання.

Свинець і його неорганічні сполуки використовують:

  • у промисловості для виготовлення деяких сплавів — типографських, бабітів, латуні;
  • у виробництві акумуляторів, припоїв, хімічної апаратури, захисних засобів від іонізуючого випромінювання; кришталю, фарби тощо.

Наслідки інтоксикації

Свинець належить до групи кров’яних отрут, які спричиняють порушення синтезу гемоглобіну.

Зв...
  • Open ChapterЗміст
  • Open All VersionsВерсії публікації