Чим загрожує інтоксикація свинцем і його неорганічними сполуками

Здоров’я працівників
25 липня 2025 року
|
1 хвилину Читати

Сфера застосування свинця і його неорганічних сполук. Небезпека, що загрожує працівникам, симптоми інтоксикації. Заходи профілактики. Експертиза працездатності

user icon
Володимир Ткачишин
професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 2 Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, академік Національної академії наук вищої освіти України, доктор медичних наук, професор, Київ

Свинець і його неорганічні сполуки належать до групи отрут, які вражають багато органів та систем. Насамперед уражається система крові та нервова система. У працівників, на яких тривалий час впливають ці отрути, може виникнути хронічна інтоксикація. З’ясуємо, як вона проявляється та що робити, щоб їй запобігти.

Виробництва, де застосовують свинець

Свинець — важкий, м’який, ковкий, сірий метал. Випаровується за температури 400—500 °С. Пари свинцю швидко конденсуються, окислюються і перетворюються в аерозоль. Концентрація аерозолю свинцю в робочих приміщеннях збільшується з підвищенням температури нагрівання.

Свинець і його неорганічні сполуки використовують:

  • у промисловості для виготовлення деяких сплавів — типографських, бабітів, латуні;
  • у виробництві акумуляторів, припоїв, хімічної апаратури, захисних засобів від іонізуючого випромінювання; кришталю, фарби тощо.

Наслідки інтоксикації

Свинець належить до групи кров’яних отрут, які спричиняють порушення синтезу гемоглобіну.

Зв...
add to bookmark this document
print document
download document
Open Chapter
Open All Versions
Download materials
Page search