Хлорорганічні сполуки (ХОС) належать до токсичних пестицидів. За їхнього разового впливу в працівників може виникнути гостра інтоксикація. А тим, на кого тривалий час впливають ці шкідливі сполуки, загрожує хронічна інтоксикація. З’ясуємо, як проявляються ці інтоксикації та що робити, щоб їм запобігти. Та спершу розглянемо особливості ХОС.
Що відомо про ХОС
ХОС використовують у сільському господарстві як ефективні засоби боротьби зі шкідниками зернових, плодових дерев, овочевих і польових культур. Їх застосовують у вигляді аерозолів, суспензій, дустів, емульсій і розчинів.
Представниками ХОС є хлорпохідні ароматичних вуглеводнів, терпенів, хімічних речовин дієнового ряду; хлоровані вуглеводні; ефірсульфонат тощо. Це велика група хімічних речовин, які мають широкий діапазон токсичності, кумулятивності та стійкості.